Debatpilotens værktøjskasse

På denne side finder du materialer der er relevant for dig, der er uddannet debatpilot. Du skal være uddannet debatpilot for at kunne lede en frirumsdebat.

Forbered disse områder

Deltagerne

De mennesker, der kommer for at overvære Frirumsdebatten, skal også vide, hvad de går ind til. Det er din opgave at forberedel deltagerne på bdeattens rækkefølge, og på at de vil blive inddraget undervejs. Det kan ske forud for debatten eller ved velkomsten. 

Hovedspørgsmålet

Brug tid på at formulere et godt hovedspørgsmål. Det skal indeholde en stærk front og samtidig åbne en dybdegående debat. Det er ofte en fordel af involvere de to debattører i formuleringen af hovedspørgsmålet, fordi debattørerne ofte ved, hvor de er mest uenige med den anden debattør.

Rammerne

Overvej hvordan du vil skabe en god oplevelse for alle. Forbered din velkomst af debattører og deltagere og tænk over, hvordan du vil forklare spillereglerne og styre tiden. Overvej også, hvordan du forholder dig, hvis nogen ikke følger spillereglerne. 

 

Debattørerne

De fleste debattører har ikke deltaget i en Frirumsdebat før, så sæt god tid af til at forklare debatformen og formålet- gerne over telefonen- så alle ved, hvad de stiller op til, og hvad der forventes af dem. Det er vigtigt, at debattørerne kender spillereglerne, inden debatten går i gang.

Emne

Du behøver ikke være ekspert i emnet for at være en god debatpilot. Det vigtigste er, at du er klar over, hvor uenighederne er, og ved hvor, du skal sætte ind for at folde nuancerne ud.