TV2 Østjylland og sub-brandet Xor vinder Folkets Journalistpris

TV2 Østjylland og deres sub-brand Xor vinder Folkets Journalistpris 2025. Tv-kanalen vinder prisen for sit vedholdende arbejde for at sikre en bedre repræsentation i mediebilledet og for at arbejde med historier, der styrker fællesskabet og inspirerer andre til at skabe positive forandringer.

Løbet var tæt mellem TV2 Østjylland og de fire andre nominerede: Kristeligt Dagblad, Verdens Bedste Nyheder, Den lille grønne avis ved Signe Wenneberg og Jakob Sorgenfri Kjær fra Politiken.

De fem medier var nomineret i et ekstraordinært stort felt af 282 indstillinger. Alle har kunnet indstille kandidater til prisen.

Historier der styrker fællesskabet

TV2 Østjylland arbejder målrettet med historier, der styrker fællesskabet og inspirerer andre til at skabe positive forandringer. Gennem sub-brandet Xor viser TV2 Østjylland, hvordan man på en tillidsfuld og inkluderende måde kan skabe en bedre repræsentation af danskere med minoritetsbaggrund i mediebilledet såvel som i den offentlige samtale.

Juryen for Folkets Journalistpris

Danske medier halter bagud, når det handler om at producere indhold, der opleves relevant for mediebrugere med en anden etnisk baggrund. Det har TV2 Østjylland gjort en aktiv indsats for at ændre. Tv-kanalen har i flere år arbejdet strategisk og målrettet for at sikre en bedre repræsentation og dermed for at styrke den demokratiske samtale. Indsatsen er blevet til sub-brandet Xor, som producerer redaktionelt indhold til, med og om minoritetsunge. Formålet er både at sikre, at mediebilledet afspejler de mennesker og problemstillinger, der er i vores samfund, og at give unge med minoritetsbaggrund mod til at ytre sig og deltage i samtaler og debatter.

Juryen skriver blandt andet i sin begrundelse:

”TV2 Østjylland arbejder målrettet med historier, der styrker fællesskabet og inspirerer andre til at skabe positive forandringer. Gennem sub-brandet Xor viser TV2 Østjylland, hvordan man på en tillidsfuld og inkluderende måde kan skabe en bedre repræsentation af danskere med minoritetsbaggrund i mediebilledet såvel som i den offentlige samtale.”

Selve prisen består af et kunstværk og 50.000 kroner. Prisen uddeles på grundlovsdag på Demokratifestivalen i Ollerup.

Multikulturelle kompetencer

Samtalen om det samfund, vi ønsker i fremtiden, må vi alle deltage i. Den kræver dialog på tværs af holdninger og må ikke alene finde sted i ekkokamre. Medier har et særligt ansvar for at bygge bro og skabe de rammer, der gør, at alle føler sig inddraget.

Lisbeth Trinskjær, formand for Højskolerne og repræsentant for De frie skoler i juryen

Xor’s indhold bliver skabt af journalister og en fotograf, som alle har forskellige multikulturelle kompetencer. Redaktionen bruger aktivt sig selv i historierne og kvalificerer indholdet i kraft af journalisternes adgang til forskellige netværk, sprog og baggrunde. TV2 Østjylland beskriver Xor som et redaktionelt laboratorium, der hele tiden prøver nye koncepter og formater af for at undersøge, hvad der fungerer bedst.

Juryen har lagt vægt på, at TV2 Østjyllands metode kan inspirere andre medier.

”Vi er imponerede over TV2 Østjyllands grundige, systematiske og langvarige indsats for at forstå, inkludere og skabe relevant indhold til en målgruppe, som danske medier har svært ved at nå. TV2 Østjyllands vedholdende tilgang til samskabelse er et forbillede for andre medier, der ønsker at kvalificere og nuancere journalistikken ved at inkludere mediebrugerne i indholdsproduktionen og derved opbygge et tillidsfuldt fællesskab,” siger Henrik Berggren, der er formand for juryen og institutleder ved Institut for Journalistik på DMJX.

Se hvem de øvrige medlemmer af juryen er her

Ungepanel og Folkepanel

De er gode til at inspirere deres følgere – også dem der ikke har minoritetsbaggrund, og unge mange steder i Danmark kan relatere til deres emner

Folkepanelet og Ungepanelet for Folkets Journalistpris.

Juryen er nået frem til sin beslutning på baggrund af input fra prisens Ungepanel og Folkepanel. Deltagerne i de to paneler har arbejdet intensivt med journalistikken fra de fem nominerede medier.

”Journalistikken skal invitere os ind og give os følelsen af, at vi er en del af fællesskabet. Det gør Xor, når de medvirkende fortæller deres livshistorier. De er gode til at inspirere deres følgere – også dem der ikke har minoritetsbaggrund, og unge mange steder i Danmark kan relatere til deres emner.” Sådan lød det fra panelerne, da de præsenterede deres holdninger til journalistikken foran juryen og medierne på Ryslinge Efterskole den 12. marts.  

Læs Ungepanelet og Folkepanelets holdninger til de fem nominerede medier her

Henrik Berggren ( i midten) og Lisbeth Trinskjær i samtale med Ungepanelet og Folkepanelet

En pris for den demokratiske samtale

Folkets Journalistpris er indstiftet af FRISKOLERNE, Efterskolerne og Højskolernes fælles initiativ Frirummet. Formålet med Folkets Journalistpris er både at hylde de medier, der sætter gode rammer for den demokratiske samtale, og at inspirere mediebrugerne til at forholde sig kritisk til den journalistik, vi har.

"Det er en stor udfordring for vores demokrati, at mange - og særligt mange unge vælger nyheder fra og ikke har lyst til at blande sig i debatten. Samtalen om det samfund, vi ønsker i fremtiden, må vi alle deltage i. Den kræver dialog på tværs af holdninger og må ikke alene finde sted i ekkokamre. Medier har et særligt ansvar for at bygge bro og skabe de rammer, der gør, at alle føler sig inddraget. Det er der heldigvis flere medier, der arbejder med. Det er dem, vi hylder med Folkets Journalistpris," siger Lisbeth Trinskjær, der er formand for Højskolerne og repræsentant for de frie skoler i prisens jury.

Prisen uddeles efter de journalistiske kriterier: Fællesskab, Inspiration, Nuancer og Tillid, som er udviklet af journalist Gerd Maria May.

Læs mere om prisens kriterier her

Folkets Journalistpris blev uddelt første gang i 2022. 

Læs mere om de tidligere års vindere her

Se billeder fra prisen her

Kontakt os for mere information her