Af Signe H Damkjær
I en tid, hvor journalistikken er så presset, og hvor vi ved, at stærke internationale magthavere investerer i at undergrave vores tillid til hinanden og i at destabilisere vores demokrati og vores samfund, er det ret flot at skabe journalistik, der bygger bro, og som styrker den tillid, vi har til hinanden.
Lisbeth Trinskjær, Højskolerne
”Selvom de ikke ligner mig, så er de på min alder, og de får en stemme. Det er noget helt andet, end det, man ser i papiraviser. Jeg kan ikke relatere til nyheder, men jeg kan relatere til de emner, de taler om, når jeg ser barbershoppen med Xor. Det er ofte problemer, jeg selv har arbejdet med, og ting jeg selv har oplevet.”
Sådan sagde Noah Lund, som er elev på Ollerup Gymnastik Højskole. På Grundlovsdag var han en del panelet i vores debat om, hvad journalistikken kan gøre for at styrke den demokratiske samtale. Her blev han spurgt om, hvorfor netop Xor fortjener at vinde Folkets Journalistpris. Og det er da også netop TV2 Østjylland og Xor’s arbejde for at bygge bro mellem etniciteter og kulturer og for at inddrage unge i produktionen af nyheder, der gør, at de modtager Folkets Journalistpris 2025.
TV2 Østjyllands innovations- og udviklingschef Stine Thorsgaard Kjær og journalisten Ikran Abdiaziz Mohamed tog imod prisen på 50.000 kroner og et kunstværk af Alma Storm. Prisen blev overrakt på demokratifestivalen i Ollerup, hvor vi efterfølgende havde inviteret til en velbesøgt debat i højskolens foredragssal.
”Jeg kan godt lide det fysiske møde. At vi kommer lidt tættere på hinanden. Hvis jeg skulle lave et medie, skal det være et, hvor vi kan relatere til hinanden, og hvor vi har en konstruktiv samtale.
Noah Lund, elev på Gymnastikhøjskolen i Ollerup
De to højskolekammerater, som flankerede Noah i debatten, var heller ikke i tvivl om, at Xor har fat i noget af det, de ønsker sig af medier i fremtiden.
”Jeg kan godt lide det fysiske møde. At vi kommer lidt tættere på hinanden. Hvis jeg skulle lave et medie, skulle det være et, hvor vi kan relatere til hinanden, og hvor vi har en konstruktiv samtale, sagde Victor Skytte.
”Det er det personlige, der er interessant,” supplerede Kasper Sværke, da han blev spurgt om, hvilket medie, han drømmer om.
”Det er vigtigt, at mediet tager ud og taler med folk og fortæller en historie i stedet for bare at være negative, siger han.
De tre højskoleelever har sat sig godt ind i Xors journalistik og i samtalen om journalistikkens rolle i samfundet. De er nemlig alle tre en del af Folkets Journalistpris' Ungepanel. I marts måned arbejdede Ungepanelet og Folkepanelet med journalistikken fra Xor og de fire andre nominerede medier. Efter en intensiv workshopdag på Ryslinge Højskole var Folkepanelet og Ungepanelet med til at klæde juryen på til at finde en vinder.
”Det mod, som TV2 Østjylland har vist, det er det, vi gerne vil fejre her. Men også den helt utroligt modige og talentfulde gruppe af unge værter og journalister, som laver Xor. I en tid, hvor journalistikken er så presset, og hvor vi ved, at stærke internationale magthavere investerer i at undergrave vores tillid til hinanden og i at destabilisere vores demokrati og vores samfund, er det ret flot at skabe journalistik, der bygger bro, og som styrker den tillid, vi har til hinanden.” sagde Lisbeth Trinskjær, formand for Højskolerne og repræsentant for juryen, da hun overrakte prisen.