Nominerede

Vi nominerede fem kandidater til Folkets Journalistpris ud af i alt 36 meget stærke indstillinger.

Læs mere om de fem nominerede kandidater nedenfor.

Det blev Zetland, der vandt Folkets Journalistpris 2023! Prisen består af et kunstværk og 50.000 kroner.

Zetland

Zetland er nomineret for sin nuancerede og inspirerende journalistik. Zetland inddrager målgruppen både før, under og efter historierne udgives, hvilket styrker tillidsforholdet til læsere og lyttere.

Zetland lagde i deres valgdækning stor vægt på, at modarbejde "news-avoidance" særligt blandt den yngre del af befolkningen. Derfor inviterede zetland til et åbnet redaktionsmøde, hvor folk kunne komme med bidrag i kommentarsporet. Det resulterede i en meget nuanceret valgdækning og for meget nuancerede præsentationer af politikere og partier. Zetland er et medie, der på mange måder understøtter den demokratiske samtale og fokuserer på at gøre læsere og lyttere klogere uden at bidrage til konfliktoptrapningen og råbe-kulturen. 

Zetland tager alle politiske positioner alvorligt og bygger dermed bro mellem forskellige holdninger og samfundsgrupper, hvilket styrker tilliden. 

Læs eksempler på Zetlands arbejde her

SEIN

SEIN er et webmagasin, der er startet af unge og henvender til til unge. Sein er blandt andet nomineret for på eget initiativ at skabe et vedkommende medie med et bredt og dybdegående valg af emner og en formidling, der holder balancen mellem det personlige og det generelle.

SEIN tager kampen op mod den traditionelle journalistiks høje tempo ved at producere slow-news og personligt indhold som mange kan spejle sig i. SEIN interagerer aktivt med målgruppen.  Alle producenter, skribenter og redaktører er unge mennesker, og SEIN udlever også på alle planer sloganet 'ung, ærlig og ufiltreret'.

Sein er blandt andet nomineret for Tech-serien, som  klogere på, hvordan den teknologi, vi bruger i dagligdagen egentlig fungerer. Serien gør læserne klogere inspirerer til at stille spørgsmål ved teknologiens fordele og ulemper, ligesom serien gør læserne nysgerrige på, hvordan teknologi kan være med til at styrke eller hæmme den demokratiske samtale.

ØsterbroLIV

Lokalavisen ØsterbroLIV formår at inspirere og gå forrest i den demokratiske samtale. Den lille redaktion har sat flere samarbejdsprojekter i gang, der bygger bro mellem avisen og læsere og samler lokalområdet. Projekterne åbner samtidig læsernes øjne for globale problemstillinger og inspirerer til løsninger og handling. ØsterbroLIV starter redaktionen historieskrivningen med først at lytte og dernæst at spørge. Avisen inddragelse af læsernes synspunkter ikke blot grobund for, men også en styrkelse af den demokratiske samtale med fokus på at give børn og unge en stemme i debatten. Udover redaktionens generelle tilgang, er ØsterbroLIV indstillet for tre konkrete projekter, hvor redaktionen har undervist lokale elever i journalistik, idéudvikling og research, før de unge har fået ordet og spaltepladsen i avisen. 

Projektet "Fra drøm til brønd" med en lokalt gymnasieklasse startede med ønsket om at samle penge ind til at bygge en brønd i landsbyen Senzhu i Gambia, så landsbyens piger kunne få lov at gå i skole i stedet for at bruge dagen på at hente vand. Samarbejdet gik også ud på at sætte fokus på udfordringerne for lokale forretningsdrivende på Nordre Frihavnsgade, som har været lukket i et år. Eleverne fik undervisnings i journalistik og interviewede de lokale forretningsdrivende om deres udfordringer, drømme og arbejdsliv. Forretningerne donerede herefter lille beløb til brønden. Avisens øvrige læsere blev inspireret af de unges artikler og af projektet og donerede flere midler til brønden, der blev bygget i juni. 

Projektet "UngeLIV og NatteLIV" satte fokus på unge, der mister livet på togskinnerne. Som research til deres artikler kontaktede de unge blandt andre forældre, politi, psykologer, bartendere og togførere i deres søgen efter årsager og løsninger. Det bragte debatten et andet sted hen og nuancerede historierne, at de unge selv turde lægge op til samtaler om tunge emner som druk, vold, selvmord og racisme. Gymnasieeleverne skal nu fremføre to konkrete tiltag for ordførere for politiske partier.  

I projektet "Børnenes nytårstaler" samarbejdede ØsterbroLIV med Københavns Kommune om at invitere elever fra 6. klasse i Randersgade Skole til at holde nytårstaler for børne- og ungeborgmesteren. Nogle af nytårstalerne blev trykt i avisen og præsenteret for relevante politikere og fagfolk. 



Klimakabalen

Klimakabalen er et arrangement på Nørrebro Teater, der kombinerer debat, journalistik, kunst og underholdning. Klimakabalen er blandt nomineret for at tage en aktuel og vigtig problemstilling op på en alternativ, inddragende og medskabende måde. Klimakabalen balancerer flot mellem deling af viden, etablering af et tillidsfuldt fællesskab og inspiration til  handlemod. Klimakabalen er et sted, hvor der lyttes, svares, inspireres og deles. Du kan blive klogere, grine, blive underholdt og blive rørt. Men først og fremmest er du en del af et fællesskab. Alle har mulighed for at deltage aktivt under selve arrangementet, men man kan også påvirke, hvilken retning Klimakabalen skal gå i næste gang. Man kan fx byde ind med idéer til temaer på mail eller sms, og man kan blive hængende efter arrangementet for at snakke videre med de andre publikummer eller stille spørgsmål til kunstnerne og eksperterne. Hvis man er genganger, hvilket jeg tror flere er, så føler man hurtigt, at man er ”medskaber” af Klimakabalen. 

Debatten til arrangementerne bærer præg af, at vi alle ser forskelligt på tingene, men har det samme mål. Tonen og stemningen er ofte let, selvom emnet er tungt. Der er helt klart en forståelse af, at man her møder hinanden med respekt, og at der skal være plads til nuancer. Klimakabalen bliver aldrig holdningsbaseret, selvom vi der deltager har mange holdninger til klimakrisen. Det, der er befriende ved arrangementerne, er, at der altid er plads til forskellighed. Men den viden, man får med sig hjem, er netop videnskabeligt funderet fremfor holdningsbaseret.

Klimakabalen med Rebecca Svensson ved roret inviterer alle med ind i samtalen – uanset forudsætninger. Hun formidler viden på en lettilgængelig måde, hvor afstanden mellem ekspert og modtager fjernes. Hun bruger journalistikken og modererer samtalen så afvæbnende og inkluderende, at alle tør deltage. Her findes ingen dumme spørgsmål. Kunsten bruges som katalysator i samtalen og fakta som fundament, så vi taler ud fra det samme og forstår hinanden.

Se en videopræsentation af Klimakabalen her

Læs konceptbeskrivelsen af Klimakabalen 

Se listen over temaer og gæster

Læs Klimakabalens pressemeddelelse  

Tv2 ECHO

TV2 ECHO er nomineret for kanalens målrettede arbejder for at inddragelse af målgruppen både i produktionen af stof og i vinklingen af historier. Som en del af det arbejde er kanalen til stede på flere forskellige platforme. TV2 Echos arbejde bidrager til at skabe samtaler, der bygge bro mellem generationer.

TV2 ECHO er nomineret som medie. Flere indstillere har fremhævet projektet "Amalie skal dø," der følger den 21-årige Amalie Vilslev, i hendes allersidste tid. Hendes ønske var at aftabuisere døden, og det lykkedes EV2 ECHO med. I kølvandet på programmet involverede TV 2 ECHO den unge målgruppe til at være med til at tale om sorg. Unge mennesker i tusindvis gik til tasterne på alle ECHO’s some-platforme og delte nære historier om sorg med hinanden. Flere af historierne fulgte redaktionen op på og gjorde til nye historier og videoer, som redaktionen udkom med løbende. Der var råd og viden om sorg og de unge kunne spejle sig i hinandens fortællinger. Amalie Vilslevs største ønske var at aftabuisere døden. Det lykkedes TV 2 ECHO med, takket være Amalie selv og de mange tusinder af unge seere og brugere, der i februar 2023 talte frit om død og sorg.

Under folketingsvalget viste TV 2 ECHO, at det i den grad er muligt at bygge bro mellem generationer og at forklare svære dilemmaer på et let måde uden at tale ned til målgruppen. De vigtigste mål for TV 2 ECHO’s valgdækning var at oplyse den unge målgruppe om folketingsvalget og  at få dem til at engagere sig i relevante emner. Derfor var formatet på TikTok; ”ECHO Spin Off” en vigtig del af dækningen. Her fortalte tre unge eksperter, indenfor sociale medier og politik, hver dag en historie, der tog udgangspunkt i et Facebook-opslag, en valgvideo, en valgplakat eller lignende. Eksperten ”afspinnede” politikerens opslag i et forsøg på at fortælle, hvad politikeren i virkeligheden ønskede med opslaget. Det fik mange unge til at interessere sig for politik på en platform, der ofte bliver beskyldt for at være for letbenet.

Se TV2 Echos youtubekanal her