André Bentsen fra ØsterbroLIV vinder Folkets Journalistpris 2024

André Bentsen fra den københavnske lokalavis ØsterbroLIV vinder prisen for projektet ”Den som flaskehalsen peger på.” Sammen med elever fra Ingrid Jespersens Gymnasieskole har journalisten arbejdet dedikeret for at sætte fokus på unges alkoholkultur. Projektet består blandt andet af artikler, workshops og et alkoholfrit event. Undervejs har han inspireret lokale erhvervsfolk, kunstnere og andre borgere i lokalområdet til at deltage i samtalen.

På billedet står han med lærer på Ingrid Jespersens Gymnasieskole Astrid Marie Lakjer, som er en del af projektet.

Folkets Journalistpris går i år til en journalist med en helt særlig drivkraft. André Bentsen fra lokalavisen ØsterbroLIV får prisen for sit samarbejde med Ingrid Jespersens Gymnasieskole om at sætte fokus på og påvirke unges alkoholkultur. 

"Vi er imponerede over, hvor meget én enkelt dedikeret journalist kan lykkedes med. Årets modtager af Folkets Journalistpris demonstrerer, at journalistisk udvikling ikke kræver en stor medievirksomhed eller millioner af kroner i baghånden. Hvis evnerne og engagementet er tilstrækkeligt stort, kan en journalist gøre en positiv forskel, når det kommer til at sætte en dagsorden, inddrage brugerne i mediedækningen og skabe journalistik, der kan inspirere, siger professor i journalistik Peter Bro", der er formand for juryen og leder af journalistuddannelserne ved Syddansk Universitet.

André var i skarp konkurrence med de fire andre nominerede; Verdens Bedste Nyheder, #rydfladenforklimaet, Videnskab.dk og SEIN. 

Læs mere om de nominerede her

Vi er imponerede over, hvor meget én enkelt dedikeret journalist kan lykkedes med. Årets modtager af Folkets Journalistpris demonstrerer, at journalistisk udvikling ikke kræver en stor medievirksomhed eller millioner af kroner i baghånden. Hvis evnerne og engagementet er tilstrækkeligt stort, kan en journalist gøre en positiv forskel, når det kommer til at sætte en dagsorden, inddrage brugerne i mediedækningen og skabe journalistik, der kan inspirere.

Peter Bro, der er formand for juryen og leder af journalistuddannelserne ved Syddansk Universitet.


Den som flaskehalsen peger på

Hvad sker der, hvis man inviterer gymnasieelever til en alkoholfri morgenfest den fredag, hvor tusindvis af unge fra Københavns øvrige gymnasier mødes til druk i Dyrehaven? Og hvilke fortællinger kommer frem, når man klæder gymnasieelever på med journalistiske redskaber og beder dem skrive artikler om deres egne eller andre borgere i lokalområdets forhold til alkohol? Det er nogle af de tiltag, André Bentsen satte i gang for at få skabt en samtale om unges alkoholkultur.

Til den alkoholfri morgenfest på gymnasiet hyrede han danseren Simone Niki og de københavnske DJ’s BingoBruvs til at underholde med musikbingo. Men præmierne måtte eleverne selv stå for, sagde han til de unge. Og det gjorde de så. I deres fritid opsøgte eleverne lokale forretninger og fortalte om projektet, og mange af de erhvervsdrivende ville gerne bidrage med præmier. Andre præmier kom ind fra lokale borgere, som havde læst Andrés artikler, der er vinklet på de sociale, økonomiske og personlige konsekvenser, vores alkoholkultur kan have. Artiklerne inspirerede læserne til at skrive til journalisten med deres egne perspektiver og erfaringer, hvilket der kom flere personlige fortællinger ud af. Projektet har på den måde samlet lokalområdet og været med til at bryde de tabuer, der ofte er forbundet med alkohol.  

Morgenfesten på gymnasiet bød også på fælleslege, workshops og samtaler, hvor de unge udvekslede råd og erfaringer om, hvordan man kan navigere i alkoholkulturen, og hvordan man kan ændre den.  


Vi har oplevet et imponerende stærkt felt, som har spændt vidt i forhold til emner, målgrupper og medietyper. Vi har i år sat rekord med hele 43 indstillinger, og det var en svær opgave at nominere de fem, kandidater. Det ser jeg som et udtryk for, at flere og flere medier – også nye, alternative medier arbejder med at styrke samtalen og forståelsen mellem os. Indstillingerne fra danskere og panelernes arbejde har spillet en vigtig rolle i forhold til vores endelige valg i juryen

Peter Bro

Prisen

Selve prisen består af et kunstværk og 50.000 kroner. Prisen uddeles på Grundlovsdag på Demokratifestivallen i Ollerup. Bag prisen står FRISKOLERNE, Efterskolerne og Højskolrnes fælles initiativ Frirummet. Alle har kunnet indstille kandidater til prisen.

Formålet med prisen er at fremhæve de gode eksempler på journalistik, der skaber gode rammer for den offentlige samtale. Med prisen vil de frie skoler også inspirere mediebrugere - og særligt unge - til at stille krav til den journalistik, vi har i dag. Derfor har Frirummet nedsat et Ungepanel med elever fra friskoler, efterskoler og højskoler samt et Folkepanel, som alle har kunnet blive en del af. De knap 50 paneldeltagere mødtes på Ryslinge Efterskole i marts, hvor de diskuterede kvaliteten af journalistikken fra fem nominerede kandidater. Ungepanelet og Folkepanelet præsenterede deres overvejelser for prisens fagjury, som har truffet den endelige afgørelse.

Læs, hvad Ungepanelet og Folkepanelet mener om de nominerede medier her

"Vi har oplevet et imponerende stærkt felt, som har spændt vidt i forhold til emner, målgrupper og medietyper. Vi har i år sat rekord med hele 43 indstillinger, og det var en svær opgave at nominere de fem, kandidater. Det ser jeg som et udtryk for, at flere og flere medier – også nye, alternative medier arbejder med at styrke samtalen og forståelsen mellem os. Indstillingerne fra danskere og panelernes arbejde har spillet en vigtig rolle i forhold til vores endelige valg i juryen", siger Peter Bro.

Prisen uddeles efter de journalistiske kriterier: Fællesskab, Inspiration, Nuancer og Tillid, som er udviklet af journalist Gerd Maria May.

Folkets Journalistpris blev uddelt første gang i 2022. Den første pris gik til samarbejdet mellem TV2Fyn, Fyns Amtsavis og Fyens Stiftstidende om lokale valgfolkefester. Sidste år vandt netavisen Zetland.

Læs mere om tidligere års vindere her

Se hvem der sidder i juryen her