Den 5. juni modtog lokaljournalist André Bentsen Folkets Journalistpris på Demokratifestvialen i Ollerup. Prisen består af 50.000 kroner og et kunstværk vævet af Alma Storm.

Af Signe H. Damkjær

”Journalistik skal både give modtageren nogle mennesker at spejle sig i og noget at spejde efter. Noget som reflekterer det samfund, vi gerne vil have, siger André Bentsen. Derfor bruger han hele tiden sig selv i sit journalistiske arbejde. Derfor inspirerer han andre med sit store engagement. Og derfor vinder André Bentsen Folkets Journalistpris 2024.

Det er en vild pris at modtage, og det er en kæmpe ære. Især fordi, der er mange andre dygtige medier, der er indstillet, og der er medier, der hver dag kæmper for at fremme den demokratiske samtale.

André Bentsen

Som den eneste journalist på redaktionen ØsterbroLIV startede han et projekt om unges alkoholkultur sammen med elever fra Ingrid Jespersens Gymnasieskole. Projektet har samlet erhvervsdrivende på Østerbro, kunstnere, studerende og andre borgere i bydelen og inspireret alle til at deltage i samtalen.

Læs mere i artiklen: André Bentsen vinder Folkets Journalistpris 2024

En vild pris

”Det er en vild pris at modtage, og det er en kæmpe ære. Især fordi, der er mange andre dygtige medier, der er indstillet, og der er medier, der hver dag kæmper for at fremme den demokratiske samtale. Jeg er meget stolt og jeg er meget glad for det samarbejde, jeg har haft med gymnasiet og med alle de unge, som har bakket op omkring det,” sagde en rørt André Bentsen fra scenen på Ollerup Demokratifestival, der endnu engang var den flotte ramme om uddelingen af Folkets Journalistpris. Prisen blev overrakt af journalist Cathrine Gyldensted, der sidder i prisens jury.

"Vi er imponerede over, hvor meget én enkelt dedikeret journalist kan lykkes med. Årets modtager af Folkets Journalistpris demonstrerer, at journalistisk udvikling ikke kræver en stor medievirksomhed eller millioner af kroner i baghånden. Hvis evnerne og engagementet er tilstrækkeligt stort, kan en journalist gøre en positiv forskel, når det kommer til at sætte en dagsorden, inddrage brugerne i mediedækningen og skabe journalistik, der kan inspirere, lyder det i begrundelsen fra juryen.

Samfundet har brug for, at vi bliver mere nuancerede i vores samtaler med hinanden. Og her har medierne en alvorlig opgave.

Peter Bendix Petersen, formand for FRISKOLERNE

Ud over pengeprisen på 50.000 kroner modtog André Bentsen et smukt kunstværk af kunstneren Alma Storm. Værket er vævet af indfarvet avispapir og lavet specifikt til formålet.

I stedet for at sige, at vi skal stemme, så fortæl os hvorfor, vi skal gøre det. Medier skal være bedre til at vide os ”hvorfor”

Jakob, elev på Ollerup Efterskole

Folkets Journalistpris er indstiftet af FRISKOLERNE, Efterskolerne og Højskolerne for at inspirere medier til at skabe gode rammer for den demokratiske samtale og for at opfordre mediebrugerne til at have en holdning til, hvordan medierne arbejder.
”Samfundet har brug for, at vi bliver mere nuancerede i vores samtaler med hinanden. Og her har medierne en alvorlig opgave,” siger FRISKOLERNES formand Peter Bendix Petersen.

Mange danskere og især mange unge vælger nyheder fra. Men hvad kan medierne gøre for i højere grad at blive relevante for unge? Det spørgsmål diskuterede André Bentsen, Cathrine Gyldensted og Peter Bendix Peter med Lærke, Signe og Jakob, der er elever på Ollerup Efterskole, umiddelbart efter prisoverrækkelsen.

Fortæl os hvorfor

”Gør det mere relevant,” lyder rådet fra Jakob. ”Unge står af, når de ikke kan se sig selv i historien. For eksempel når der er reklamer for, at unge skal stemme til valget til Europa-Parlamentet. I stedet for at sige, vi skal stemme, så fortæl os hvorfor, vi skal gøre det. Medier skal være bedre til at vise os ”hvorfor”, ” siger han. Cathrine Gyldensted er enig i, at journalister skal være bedre til at engagere deres modtagere.         
”Vi skal blive mere transparente og åbne op for, hvordan modtageren kan være med i processen i stedet for bare at iagttage. Det kræver, at vi går ud over journalistikkens logikker og lytter mere,” siger hun.

Debatten var styret af journalist Gerd Maria May, som også sørgede for taletid til de mange spørgsmål og kommentarer, der kom fra tilhørerne i højskolens foredragssal.

Se flere billeder fra Folkets Journalistpris her

André Bentsen var nomineret sammen med Verdens Bedste Nyheder, #rydfladenforklimaet, Videnskab.dk og SEIN.

Alle kan indstille til Folkets Journalistpris. Hold øje med, hvornår vi åbner for indstillinger 2025.